MHD V EDINBURGHU

Ahoj. :-)
Na tento článok som sa počas pobytu v Edinburghu tešila asi najviac, pretože ak si tam ešte nebol/a, určite budeš potrebovať trošku pomôcť s autobusmi. My sme si po prvej nie veľmi úspešnej jazde našli aký-taký systém, a dúfam, že keď toto krásne mesto s hrozným značením autobusov navštíviš, aspoň trochu ti pomôže.

AUTOBUSY:


Ako som už naznačila, v autobusoch nie je vyznačené nič okrem ich názvu. To znamená - v autobuse ti žiadna nahrávka nepovie, aká zastávka nasleduje, alebo na akej sa nachádzaš; šofér ti nezastaví, alebo ešte horšie, cez tvoju zastávku ani nepôjde (ak by si tým nadchádzal), pokiaľ nestlačíš "STOP", aby vedel, že chceš vystúpiť.


Naša prvá skúsenosť:
Let do Edinburghu meškal polhodinu (z letiska sme vyšli asi o štvrť na jednu v noci), a keďže električka už nechodila, chceli sme ísť autobusom. Ako tak pozeráme, pri letisku vidíme autobusové zastávky A,B,C,D, a myslím, že aj E + jednu bez názvu aj s búdkou, kde si cez deň pravdepodobne môžeš kúpiť lístok. Na zastávkach však boli len čísla autobusov, ktoré odtiaľ idú. Nebolo nikde napísané kedy, a kam idú. Automaty na lístky tam tiež neboli, v autobuse sa dá lístok kúpiť. Spýtali sme sa jedného človeka, ktorý s nami letel, a vraj autobus na náš smer určite za pár minút príde. Keďže s ich edinburgskou mhd-čkovou aplikáciou, ani s aplikácou britských spojov sa príchody nočných autobusov, ktoré doteraz prišli nezhodovali, dúfali sme, že on má pravdu. Aj prišiel, no mali sme len 20-librovku, takže autobusár nás poslal von, že on nie je zmenáreň. Zašli sme na letisko kúpiť nejaký bonbón, aby nám rozmenili, a počkali sme na ďalší. Keďže sme už vedeli, že ide naším smerom, len sme zaplatili a nehovorili sme mu, kde by mal zastaviť. Vedeli sme, že zastávka je pri nákupnom centre a hovorili sme si, že to snáď neprehliadneme. Po desiatich minútach už si hovoríme, že čoskoro by sme mali vystúpiť. Zrazu sme uvideli logo nášho hotela, a autobus odbočil na kruhovom objazde úplne iným smerom. Tak Ivo rýchlo povedal autobusárovi, kam ideme, a či sa niečo zmenilo, že sme mali vystúpiť. Vraj keď sme nestlačili "Stop", nemusí zastaviť. Takže ak by niekto chcel pri tom obchodnom centre náhodou nastúpiť na náš autobus, má chudák smolu, lebo sme nestlačili gombík. A tak nás vysadil niekde po ceste s tým, že naspať do hotela je to len 10-15 minút, a prešli sme sa.


MÔJ SPÔSOB:


Ako som už spomínala, stiahla som si dve aplikácie -> TRAMS FOR EDINBURGH: Táto je v podstate fajn, až na to, že keď sme išli z letiska hľadala mi trochu bludy, a s tou druhou sa vôbec nezhodovala, takže som neverila ani jednej. :-D (ak máte skúsenosti, určite napíšte komentár) V meste už nám pomohla.

Najviac som na nej ocenila to, že môžeš sledovať trasu presne tvojho autobusu, a nemusíš byť na dátach, lebo, vďakabohu aspoň za toto, v autobusoch je free wifi.


 Tu môžeš sledovať trasy autobusov.













                        





                                                                       Tu zadávaš plán cesty.


a ďalšiu -> UK BUS CHECKER: Túto neodporúčam.

Takže jednoducho:

1. Na aplikácii č.1/Google maps sme si vyhľadali názov najbližšej zastávky.
2. Zadali sme plán cesty do app č.1
3. Prešli sme k zastávke a na tabuľke (v meste už boli vypísané odchody aj smer autobusu) sme si overili, či pôjde (väčšinou išiel).
4. No a v autobuse už sme len na aplikácii sledovali, kde sme, aby sme mohli stlačiť gombík, prípade sme dali vedieť šoférovi, kam ideme, a vždy nám povedali, kedy vystúpiť. 

Počas našej prvej jazdy by sme sa do hotela určite dostali skôr, keby sme vedeli, že sa to dá takto pekne sledovať, takže dúfam, že ty sa nestratíš. :-D Samozrejme, nič hrozné sa nedeje, ak zablúdiš, proste si pozrieš inú peknú časť mesta, lenže keď je pod nulou, už ťa to ťukanie do mobilu bez rukavíc v daždi a zime a hľadanie tvojej polohy trošku štve.


ELEKTRIČKA:


Edinburgh má len jednu trasu električky, takže sa nemáš kde stratiť. Navyše, hlásia tam zastávky a je tam dokonca displej, kde je vypísaná aktuálna a nasledujúca, a stojí na všetkých zastávkach. Takisto si ale jej trasu môžeš pozrieť v aplikácii. 


CENY LÍSTKOV:


Ak pôjdeš viac, ako 3 jazdy denne, kupuj celodenný za 4 libry.

Jednorázový stojí 1,60 libry.
LÍSTOK OD VŠADIAĽ NA LETISKO STOJÍ 5,50 libier.

Pre ďalšie typy lístkov pozri sem.


TIPY:


- Ak si kúpiš lístok, platí od doby, kedy ho kúpiš, čiže sa nedajú kupovať dopredu. 

- V električke je niečo ako u nás vo vlaku revízor. Bez lístka nechoď. Takisto v autobuse ho musíš ukázať vodičovi.
- Keď ideš do Edinburghu, maj aspoň 5 librovky, keď nie drobné, inak v autobuse nezaplatíš, alebo necháš ,,tringelt".
- Pri zastávkach električky je vždy automat, a lístky z neho platia aj na autobusy. 

Dúfam, že ti pri tvojej ceste do Edinburghu tieto rady a tipy pomôžu. Najbližšie čakaj článok (cca) 10 PAMIATOK EDINBURGHU! :-)





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

5 PLÁŽÍ - SARDÍNIA

MIESTO ZRODENIA HARRYHO POTTERA